BIOGRFIJA

DIVLJE JAGODE – BIOGRAFIJA

Sead Zele Lipovaca je rodjen u Bihacu 31.08.1955 godine.U ranom djetinstvu uci svirati gitaru kod svog prvog i jedinog ucitelja biscana po imenu Dino Toromanovic.Skolu pohadja u Bihacu a kasnije u Zagrebu studira spoljnu trgovinu.U to vrijeme je bio iznad svojih vrsnjaka,ima duzu kosu nosi se hippi, nosi srebrni nakit i slusa rock grupe tog vremena THE WHO; DEEP PURPLE;LED ZEPPELIN BLACK SABBATH i druge masta o svojoj grupi i zeli i sam biti kao njegovi idoli..Prvi muzicki pocetci su vezani za grupu ,, NOVI AKORDI“ iz koje ce kasnije nastati grupa,, DRUGI NACIN“ :Zele je uz Darka Arkusa bio suosnivac te grupe.Posle toga prolazi kroz grupe Biseri i Selekcija a 1976 osniva svoju grupu ;;ZENIT“ i pravi audiciju za pjevaca.Od svih se izdvojio momak koji je tad odpjevao pjesmu ,,House of the rising sun“ od grupe Animals.Bio je to tad malo poznati Ante Toni Jankovic.Toni je rodjen u Bihacu 1953 godine.Zele osim Tonija u grupu dovodi basistu Nihada Jusufhodzica i bubljara Adonisa Dokuzovica koga je poznavao jos iz ,,Akorda“.Grupa Zenit svira po rock festivalima a pocetkom 1977 odlucuju da promjene ime grupe

 1977

 Posle duzeg razmisljanja i predlaganja imenadolaze na ideju za ime ,,JAGODE“.To ime im zvuci dobro al ipak nesto im tu fali dabi dosli do potpunog izrazaja u daljem radu jer sve tadasnje grupe imaju ime sa dvije rijeci i da bi zvucalo bas onako rokerski oni ispred ,,JAGODE“ dodaju ,, DIVLJE“ i tu nastaje prica zvana ,,DIVLJE JAGODE“ ! ZVANICNO grupa nastaje u proljece te 1977 godine.Kratko vrijeme sa njima svira basist Sefcet Hodza koji kasnije prelazi u grupu Vatreni poljubac a danas zivi u B ugarskom glavnom gradu.tu je kratko i klavijaturist Mladen Krajnik koji kasnije prelazi u grupu Aerodrom a onda u grupu dolazi klavijaturist Mustafa Ismailovski Muc. U jesen u zagrebackom Jugotonu,tada vodecoj muzickoj kuci u zemlji snimaju svoj prvi singl. Na A strani singla se nasla pjesma ,,Rock n Roll“ za koju su mislili da ce postati veliki hit.Ipak puno veci hit je bila cuvena balada ,, Jedina moja“ koja je bila na B strani singla.Text za nju je napisao Toni a muziku Zele.Drugi singl izlazi krajem 1977 i s njim postizu pun pogodak.Dok su se na prvom singlu slikali hippi obuceni u plavoj pozadini na omotu ovog singla svi su bili goli do pasa..Na singlu je bila obrada stare poznate bosanske sevdalinke ,,Moj Dilbere“ u rock maniru sa izbacenim orginalnim stihom ,, ah sto te volim ah sto te ljubim,aman Boze moj…“Na B strani je emotivna balada ,,Prijatelj“.

1978

 Pocetkom 1978sa trecim singlom grupa pocinje da uziva popularnost kod publike.Nastaje pjesma ,,Patkica“,divna balada koja opisuje koliko su djevojke mastale o ,,pariskoj modi“. B strana singla je popunjavala pjesma ,,Kad bi vi Gospodjo“ u stilu rock n rolla sa pocetka 60tih koja govori o sexualnoj revoluciji i kako se mladi pale na starije gospodje! Posle singla Jagode sviraju po Bihacu i okolini a konacno krajem te 78 ulaze u studio da snimaju svoj prvi album.Album izdaje Jugoton i on izlazi u decembru te godine.Album ,,DIVLJE JAGODE“ donosi 9 pjesama.Naslovna i uvodna tema koju je napisao Zele pocinje jakom grmljavinom.Pjesma ,,Zelim da te imam“sadrzi uvod pjesme ,,Immigant song“od grupe Led Zeppelin koja je Zeletova omiljena pjesma i dan danas.Pjesma ,,Bubi“ ima dio texta na engleskom jeziku.Na albumu je set poznatih balada,,Krivo je more“ ,,Mojoj ljubavi“ i ponovo snimljeni hit ,,Jedina moja“sa promjenjenim uvodom i duzom gitarskom solazom. Textove je pisao pjevac Toni Jankovic muziku Zele a producent je bio Vladimir Delac.Uz zadnje udarne pjesme ,,Cekam da sunce zadje“ i ,,Vodarica“ koju je napisao Marjan Kasaj album zatvara nostalgicna balada ,,Sjecanja“ koja nas sve vraca u dane kada smo se prvi putzaljubljivali i ova pjrsma ni u kom slucaju nebi trebala biti zaboravljena.Na omotu se nasla ruka koja drzi list jagoda na golim zenskim grudima.O cijim grudima se radi vjerovatno nikad necemo saznati.Isto kao i na omotu Bijelog Dugmeta sa zenskim grudima i ova ce zauvjek ostati anonimana. Logo DIVLJE JAGODE je bio u stilu logo-a grupe Deep purple a na poledjini omota se nasla slika 5 clanova grupe ispred kojih je plamen vatre koja ih obasjava po receptu stiha ,, … i pet Jagoda sunce obasja…” Iako Jugoton nije puno bas mario za grupu nevideci veliki potencijal koji lezi u njima iako ih kriticari nisu obozavali i u svojim novinarskim recenzijama pisali ,,kako jagode konzumiramo uskljucivo u tegli sa dzemom (marmeladom) kako su samo blijeda sjenka drugih na szeni i kako ubijaju svaku volju za muzickim zivotom,njihova tada vec brojna publika nije tako mislila Podrzavala ih je i uvjek srdacno pozdravljala i pjevala horski sa njima. Publika ih je otkrila zahvalajuci Zeletovim srceparajucim gitarskim rifovima, cure su vristale na predivan Tonijev glas koji je svojom interpretacijom pokazao kako doci do zenskog srca.

1979

 Po izlasku debi albuma pocetkom 79 vecina clanova odlazi na jednogodisnji osluzenje vojnog roka (JNA) i tu nastaje pauza u radu grupe.Tu pauzu je popunio singl sa pjesmama ,,hoces li me voljet sutra“, ,,nemam nista protiv-bitce bolje“.Na ovim pjesmama se prvi put javlja Marina Tucakovic kao teksopisac a ona ce i kasnije saradjivati sa njima.

1980

 Nakon vojske, pocetkom 80te na konzertima Divljih Jagoda svira predgrupa BAG iz Bihaca.Tu Zele zapazi ,,divljeg momka“,basistu tog benda koji svira ljevom rukom i pravi scene na bini. Momak se zove Alija Alen Islamovic (rodjen u Bihacu 17.08.1957 god). Zele ga poziva u grupu, Alen u prvom momentu pristaje ali kad mu Zele kaze da cim sakupi ekipu zeli da se Divlje Jagode presele u Sarajevo,Alen bas i nije toliko siguran da ce to moci. U to doba uz bavljeneje muzikom i sviranjem u grupi BAG Alen je dobio posao tekstilnog radnika koji su mu rodjitelji nasli i bilo mu je tesko da se odluci da sve napusti i krene sa jagodama u veliku avanturu.Roditelji nisu htjeli ni da cuju za to govoreci mu da nema hljeba od sviranja i da se ostavi ludih misli i ostane kod kuce. Podrsku u svemu mu pruza stari brat koji u njemu vidi veliki talenat i buducu zvezdu.Alen je od svog brata ucio prve akorde a prije toga je krijuci uzimao gitaru pa je jedna prilike cak i obio ormar zbog nje.U pocetku je bilo velike frke sa starijim bratom a vec kasnije mu je odobravao da nosi gitaru van kuce pa cak i na ekskurziju gdje je zavodio curice sviranjem starog hita ,,Sosana“.Posle mnogo natezanja sa roditeljima oni ipak popustaju i Alen je spreman da napusti dom i krene putem slave.Sa sobom u Jagode dovodi i svog prijatelja bubnjara Nasika Budimlica (rodjen,u Prijedoru 09.08.1960). Cetvorka Zele,Toni,Alen i Nasko pocetkom 80te sele u Sarajevo. Bila je to velika promjena za njih i veliko novo iskustvo.U glavnom gradu upoznaju najvece licnosti sa estrade i izlaze u najbolje kafice. Pocinju koncerti po Bosni,Alen osim bas gitare ima ulogu i prateceg vokala i kada Toni na koncertima odmara Alen pjeva blok pjesama od AC/DC, Deep Purple-a i Zeppelina.Tada u grupi nemaju klavijaturistu jer je Muc presao u grupu Srebrena Krila. Zele pomaze grupi Mrzino jato i pravi najveci hit za njih pjesmu ,,Apsolutno tvoj“.

1981

 Pocetkom 81 Jagode odlaze u Beograd na snimanje drugog albuma. LP pripremaju u studiju Ense Lesica,druga maca.U to vrjeme na svim Tv stanicama se vrti njihova pjesma ,,Autostop“ koja najavljuje novi album. Album pod nazivom Stakleni Hotel izlazi u Martu 81 za Sarajevski Diskoton. Na ovom albumu profiliraju cvrsti heavy zvuk. Uvodna tema je Hippie obrada ,,Autostop“ koju je napisao Goran Petranovic poznati kao Rizo Kurtovic pjevac grupe Elvis J. Kurtovic and his Meteors. Dio tekstova pise Alen a baladu ,,Dodirni me skini bol“pise Marina T.. Hit balada je bila ,,Kako si topla i mila” a album zatvara balada ,,Potrazi put”. Na omotu albuma je novi Logo Divljih Jagoda u stilu tadasnjih heavy metal grupa koji je uradio poznati desinger Dragan S. Stefanovic koji je bio desinger Bijelo Dugmetu i mnogim drugim BH grupama 70tih.Taj logo ce Jagode zadrzati kroz citavu karijeru. U toku snimanja albuma ,,Stakleni hotel” Alen je kasnije priznao kako se jedne noci smrzao dok je prespavao u autu ispred studia.Po izlasku albuma slijedi turneja po Sloveniji,Istri,Dalmaciji,Bosni,Vojvodini i Makedoniji.Ucestvuju na humanitarnom koncertu za stradale u Bosanskoj Krajini,sviraju na Bihackom rock festivalu (BROF). U septembru 81 uz Bijelo Dugme,goste Iron Maiden( koji tada prvi put gostuju u Jugoslaviji) i mnoge druge, Jagode sviraju na Beogradskom Hipodromu.Zapazen koncert imaju i u Sarajevskoj Skenderiji gdje sviraju posle beogradske grupe Idoli( idoli tada sviraju hit Maljceki). Nakoncertima shodno heavy zanru Zele svira kao Agnus Young iz AC/DC-a sa pratecim skokovima dizanjem gitare u zrak i trckaranjem u kratkim pantolonicama.

1982

Posle turneje i par koncerata pocetkom godine u predpripremi za novi album grupu napusta zastitni znak Toni Jankovic.Postoji vise razloga njegovog odlaska.Prvo je da Toniju nije odgovarao novi brzi stil grupe novi album bez balada .Druga verzija je da se Toni umorio od Jagoda a treca da su ostala troica zelala da nastave kao trio i da je doslo do svadje i da je Toni izbacen iz grupe . Sta je od ovoga tacno nije sasvim ponzato. Sve u svemu Toni i Zele nikad nisu bili jedan protiv drugog . Tri decenije saradjuju i najveci su prijatelji . Toni kao da je naslutio kraj i za novi album je jagodama napisao i ostavio predivnu baladu ,,ne zelis kraj”.Ova pjesma se moze tumaciti na dva nacina, kao ljubavna ili kao rastanak dva njbolja prijatelja. Toni odlazi a Alen uz bas gitaru preuizima i ulogu pjevaca i ta 82. godina je prelomna za grupu.Zele ALen i Nasko se povlace u Bihac sto dalje od novinara da na miru pripreme novi album.U proljece 82. odlaze u Njemacku i uz pomoc producenta Theo Werdin-a u gradicu Bad Homburg-u music park studiu snimaju treci album nazvan Motori. Alen je kompletan autor tekstova osim balade ne zelis kraj .Osim pjesme Motori koju su neki poredili sa pjesmom Paranoid od grupe Black Sabbath tu je i pjesma koju je Alen posvetio svojoj prvoj ljubavi a zvala se ,,Sejla” . Jos jedna pjesma je oznacena kao plagijat od grupe Judas Prist –Hot Rockin ili ,,sve iz inata”,a dvije godine kasnije i pjesma Iron Maiden-a ,,Two Minute to midnight” ce imati isti uvod od trideset sekundi.Jagode sa ovim albumom koji prate i video sportovi na tv-u postaju najpopularnija grupa u YU. Album ima pocetni tiraz od 50 000 dostize cifru od 400 000 primeraka i dobija etiketu ,,najbolji album godine “ . Slijede brojne nagrade ,album godine ,grupa godine ,Alen kao pjevac godine , Zele kao citarista godine. Izlaze i na naslovnoj strani najpopularnijeg musickog casopisa DZUBOKS. Svoim albumom obaraju rekorde tiraza cuvenog Bijelog Dugmeta i Riblje Corbe .Slijedi velika YU turneja i promocija albuma.Na sceni im se na par vecih koncerata pridruzuje i Toni Jankovic .U nekim gradovima obaraju rekord posecenosti publike cak i od Bijelog Dugmeta. Malo kasnije ce i sam Goran Bregovic za medie govoriti :,, Sa njima nema sale kad izadju na scenu rasturaju ,oni nisu foliranti sviraju zestoko i trenutno su najveci biznis u Yugi” Posle odradjenih 200 kocerata u citavoj zemlji i jadranskoj rivijeri gdje su ih iz grada u grad pratile brojne takozvane ,,gruppie girls” Jagode ne miruju

1983

Odmah posle velike turneje Divlje Jagode pripremaju novi album. U to vrijeme na radio stanicama se vrti nova verzija pjesme jedina moja koju pjeva Alen. Te godine saradjuju sa grupom ,,Griva” iz Novog Sada u studiju na njihovom debi albumu ,,Kog sam vraga trazio u tebi “.Griva svira sa Jagodama kao predgrupa.Odlaze opet u Njemacku kod Werdina u Music park studio i snimaju novi album nazvan ,,Carobnjaci”.Ovaj album zvuci u stilu tadasnjih heavy metal grupa,pjesme su pune termina: djavoli,svetci,mrtvaci,hokus-pokus,bajke,carobnih stapica i drugi.Kao favoriti se izdvajaju pjesme ,, Metalni radnici,Pepejuga,Svi nisu kao ja” i druge.Uz album ide i serija novih spotova, a album izlazi krajem 83 godine.Na omotu se nasla slika slijepog misa sa krvavim ustima,sve u stilu Black Sabbatha.

1984

 Pocetkom 84te slijedi nova turneja i tad Alen u sred turneje tajno dobija poziv od Gorana Bregovica da predje u Bijelo Dugme.Pred koncert u Prijedoru Jagode su svirale u Sarajevu a Zele i Nasko saznaju da je Alen tu noc proveo u jednoj diskoteci pregovarajuci sa Goranom.Dolazi do trzavica unutar grupe.Alen ih smiruje s tim sto im kaze da je odbio ponudu.Za to su postojala dva razloga,prvo sto ni Goran ni Alen nisu znali kolika je definitivna odluka Zeljka Bebeka da napusti dugme a drugo sto se Alen bojao da ce se Bebek ipak vratiti i da ce on izvisiti kod obje grupe, a uz sve to Jagode su dobile predugovor od engleske kompanije Trans atlantic records za probno snimanje u Londonu.Alen odbija ponudu i nastavlja dalje sa Jagodama.Zele i ekipa pomazu u studiju Toniju i sviraju na njegovom prvom solo albumu ,,Za tvoju ljubav”.U grupu krajem 84te dolazi bas gitarista Zlatan Cehic Ceha(rodjen 1960 god.) i divlje jagode su opet u kvartetu.Alen po prvi put ostavlja svoju bas gitaru i preuzima mjesto frontmana.U novembru 84te pocinju snimanje novog albuma u studiju radio televizije Sarajevo. Jagode ucestvuju u show emisiji,,Non stop” i na playback izvode pjesmu ,,Metalni radnici”.

1985

 U februaru po treci put idu u Njemacku opet u Music park studio i prave mix za naredni album.Novi album ,,Vatra” izlazi krajem marta i to je najcvrsci album u svirackom smislu.Opet je vecinu textova napisao Alen a pojavljuje se i novi textopisac S.Djurasovic koji ce i kasije napisati dosta udarnih pjesama.Na albumu se nasla jedna pjesma na engleskom koju je specijalno za njih napisao producent Theo Werdin.Radi se o pjesmi ,,Touch me little girl” u kojoj se Alen stvarno trudio da da sve od sebe.Najveci hitovi sa ovog albuma ce se kasnije stalno nalaziti na koncertnom repertoaru a to su pjesme ,, Ciganka, i Let na drugi svijet”. Pjesma ,,Divljakusa” je posvecena jednoj od brojnih gruppie djevojaka.Te godine klavijaturist grupe ,,Rezervni tocak” iz Doboja Samir Sestan Droga dobija ponudu da svira u Jagodama i on je jedno vrijeme clan grupe a kasnije se opet vraca svojoj maticnoj grupi.Zele i Alen uz brojne YU velikane ucestvuju u humanitarnoj akciji pod nazivom ,, Za milion godina”.Pjevaju i kratko se pojavljuju u tom spotu.Jagode po obicaju sviraju po cjeloj YU i jos uvijek su najveca atrakcija.Sa njima sviraju mnoge predgrupe a jedna od njih su i momci iz Kragujevca koji ce kasnije osnovati grupu ,,Osvajaci”.Posle turneje i promocije albuma ,,Vatra” jagode krajem godine odlaze na probno snimanje u London.Po povratku sviraju veliki koncert u Zagrebu u sadasnjem ,,OTV domu”.Na koncertu se pojavio Xavier Russel novinar heavy metal casopisa ,,Kerring” inace sin filmskog reditelja Ken Russel-a. U svojoj novinarskoj recenziji povodom tog koncerta je napisao : ,,Jagode su musicki jos uvijek u sedamdesetim godinama,uticaj grupa Y&T Black Sabbatha i Saxon su ocigledni,dok se kroz pjesme tu i tamo provlaci po koji Judas Priest rif.Njihove stare balade naisle su na najpovoljniju reakciju sto svjedoci da Jugosloveni vole da pjevaju sa svojim grupama..” . Posle koncerta u tihoj atmosferi jednog zagrebackog lokala Divlje jagode i Zele potpisuju nevjerovatni sedmogodisnji ugovor sa direktorom Guef-om Hunnington-om vlasnikom Londonske diskografske kompanije ,,Logo Records”.Hunnington je otkrio i u svjet show biznisa lansirao grupu Eurytmics a i dan danas se brine za Vangelisovu karijeru.Bio je to mega ugovor koji prije Jagoda niko nije imao.

1986

Pocetkom 86te Jagode se nalaze Londonu.Azurno spremaju album na engleskom jeziku a za textove angazuju Aleksandra Mezeka. Producent na novom albumu je Keith Woolvin koji je u to vrijeme producirao za albumeRogera Watersa i grupe ,,Thin Lizzy”.Na snimanju im se pridruzuje i klavijaturist Don Airey koji je do tada bio proglasavan tri puta za redom kao najbolji klavijaturist a svirao je u grupama ,,Rainbow,Whitesneake,Colloseum,Cozy Powell Band i Deep purple”. Na englesko trziste izbacuju singl sa pjesmom ,,Shayla” i krecu na mini turneju po njemackoj. Posle toga gostuju na BBC-u i prave mini turneju u 6 engleskih gradova.Sa njima je i Don Airey kao peti clan grupe a roud menager je bio Rayner Jason koji je dugo menager Nick-a Cave-a. U toku boravka u Londonu Zele i Alen posjecuju kurs engleskog jezika kako bi se sto brze uklopili u novu sredinu.Zavrsni koncert na engleskoj turneji sviraju 18. februara u cuvenom ,,Marquee club-u” u Oxford street-u 165. gdje su svirale sve poznate domace i strane grupe. Svi nastupi Jagoda su najavljivani na lokalnom radiju. U toku snimanja albuma dolazi do raznih problema,zbog njegovog izlaska su svi nestrpljivi a posebno Alen koji nije zadovoljan zaradom sa turneje.novi problem nastaje kada jedna lokalna londonska grupa krade i svira pjesme od Jagoda koje Zele tad na vrijeme nije zastitio na autorska prava.Tesko se bore sa svim problemima,zalihe novca su sve manje i u citavoj toj frci Alen pakuje kofere i odlazi a sa sobom vuce i Naska.Zele i Ceha ostaju sami a onda im producenti nude engleske muzicare,sto Zele odbija kao i ponudu da izvjesni englez po imenu Steeve bude novi pjevac.Zbog svega po ugovoru producenti nemogu jos da obecaju izlazak albuma koji je vec snimljen i neizvjesno je i kad ce i da li ce izaci.Ceha odlazi a Zele jos neko vrijeme ostaje sam u Londonu gdje dobija ponudu da svira u grupi ,,Whitesneake” sto isto odbija svjestan pozicije koju je do tada imao. Alen po povratku saradjuje sa grupom ,,Griva” iz Novog Sada i sa pjevacom Zlatkom Karavalom snima staru rusku boljsevicku pjesmu ,,Kaljinka” koja govori o ekoloskoj katastrofi u ruskom gradu Chernobil. Spremaju i spot al onda dolazi do protesta ruskih ambasadora i od toga nema nista.Alen prihvata ponovnu ponudu Bijelog Dugmeta i prelazi kod njih.Nasko prelazi u folk grupu ,,Jarani” i sa njima svira po klubovima.Po povratku iz Londona Zele saznaje da je Alen u Dugmetu,iako ljut zbog Alenovog odlaska iz Londona to ga jos vise razljucuje kao i Alenov intervju gdje je rekao: ,, presao sam iz druge u prvu ligu i tek sad radim ono sto volim…” Sarajevska muzicka kuca Diskoton krajem godine izbacuje prvu kompilaciju grupe pod nazivom ,,Najbolje” a Zele u novu godinu ulazi bez grupe.

1987

U prvih par mjeseci nove godine Zele polako priprema plan za novu postavu a Ceha je sa njim koji mu daje podrsku i predlaze mu da nadju novog pjevaca.U martu u grupu opet dolazi klavijaturist Samir Sestan. U maju konacno izlazi album na engleskom jeziku pod nazivom ,,Wild Strawberries” koji su oni vec snimili 86te u poznatom londonskom studiju ,,Matrix”. Na albumu se nalazi 10 pjesama od toga dvije nove ,,Fire on the Water” i ,,Wild Boys” dok je ostalih 8 pjesama prepjevano sa pjesama sa ranijih albuma. Sa albuma ,,Motori” tu su pjesme ,,Dodirni me”( Caught in a trip) ,,Ne zelis kraj”( Love walked away) i Shayla sa specijalnim uvodom, sa albuma ,,Carobnjaci” prepjevane su pjesme ,,Morrison” ,,Nazovi me”( Snakes cant dance) a sa albuma ,,Vatra” tu su pjesme ,,Hopa-cupa(Dancing on the jungle) ,,Ciganka”(Gipsy) i ,,Let na drugi svijet”( Angel in white). U junu na incijativu Cehe u grupu dolazi pjevac Mladen Vojicic Tifa.Tifa je rodjen u Sarajevu 17.10.1960. u sarajevskoj bolnici Kosevo.Prvi muzicki koraci su mu 1979 u grupi ,,Prvi cin” zatim grupa,,Kako kad”,,Paradox” pa u grupi ,,Top”,kratko u grupi ,,Teska industrija” preko cuvenog ,,Bijelog dugmeta” i ,, Vatrenog poljubca” sve do ,, DIVLJIH JAGODA”. Tifa je dobio nadimak zbog slova F ,umjesto ,,volim te”govorio je ,,folim te” a kad vidi voz govorio je ide ,,lokomoTIFA” i tako je i ostalo.O Tifi ima jos puno toga da se kaze al to cemo drugom prilikom.Uz Tifu u Jagode dolazi i bubnjar Edin Sehovic Seha koji je ranije svirao u stranim bendovima,,Country carma,Bandeleros i Tusk”.Novi klavijaturist je Vladimir Vlado Podany koji je uz Cehu i Tifu svirao u grupi ,,Top”.Po dolasku Vlade, klavijaturist Samir Sestan odlazi opet u ,,Rezervni tocak” a Zeletu ostavlja note za sviranje kompozicije ,,Turski mars”. Krajem godine Jagode pripremaju novi sedmi po redu studiski album a produkciju prihvata producent iz Londona Peter Hinton koji je radio sa grupom ,,Saxon”.Prilikom upoznavanja sa Tifom, kad je Peter cuo kako je Tifa poznat i dobar pjevac i koliko je albuma prodao sa ranijim grupama,peter je pitao Tifu koliko on ima bogatstva na sta mu je Tifa odgovorio: ,,Ovo sto vidis na meni TO JE SVE..! Covjek je ostao zbunjen gledaju ci ga i nekontajuci sta mu je Tifa sa tim htio da kaze,a u prevodu to znaci,ROCK nisu samo pare i bogastvo vec krv i znoj, zrtvovanje i ljubav a takav je bio TIFA, najiskreniji od svih!

1988

Pocetkom 88 izlazi singl sa pjesmama ,, Turski mars i Konji “ koji najavljuje novi album. Album ,,Konji” izlazi krajem februara i sa njim se vidi da Jagode nimalo nisu izgubile odlaskom Alena,zvuk i stil su ostali isti a album je pun hitova.U toku snimanja ovog albuma doslo je do kradje jednog djela master snimka pa su produkciju morali opet raditi a nakraju je sve ispalo ok. Najvece priznanje ovom albumu je u instrumentalu ,,Turski mars “ koji Zeleta pokazuje kao najboljeg gitaristu naBalkanu.Na albumu se nalazi i nova verzija pjesme ,,Divlje jagode” sa prvog albuma sa malo izmjenjenim uvodom i refrenom iz stare sevdalinke ,,Lijepi li su mostarski ducani” i stihom ,,Prosetala Suljagina Fata”.Najljepsa pjesma i najveci hit sa albuma je ,,Zauvijek tvoj “ koju je uradio Tifa.Crtez ,,Konja” na omotu je uradio Boris Gologaza. Na albumu se nasla posveta gradu Londonu u pjesmi ,,London” koja opisuje situaciju desavanja oko njih, atu je jos pjesma ,, I want your love” koja je odpjevana na engleskom. ..Krajem proljeca Jagode prave promociju albuma i nezavrsivsi je do kraja Tifa u ljeto odlazi iz grupe a za njim Podany i Sehovic.Zele i Ceha opet ostaju sami i pozivaju bubnjara Zorana Djidji Jankelica ( ex Formula 4 i Bijelo dugme) i nastavljaju kratko sa koncertima kao trio a Ceha preuzima i ulogu pjevaca.Sviraju u Sarajevu na Kosevskom naselju gdje im se to vece sasvim iznenadno pridruzuje Toni Jankovic.Toni pjeva blok starih pjesama a publika u transu uzvikuje ono cuveno ,,Hocemo jos,hocemo jos…”Jagode opet u studiju pomazu grupi Griva u Novom Sadu.

1989

Jagode sviraju par koncerata pocetkom godine a onda Zele poziva mladog pjevaca iz Splita Zlatana Stipicica zvanog Dzibo( rodjen u Splitu 1968).Dzibo je do tad pjevao u splitskoj heavy metal grupi ,, Osmi putnik”. On dolazi u Sarajevo i Zele sa njim pravi demo snimke za novi album.Razmisljaju da opet snimaju album na engleskom i prave plan da idu za Ameriku, a onda Dzibo iznenada mjenja misljenje i zeli ipak da se okusa kao solo pjevac. Zele pomaze grupi ,,Balkan” iz Novog sada na snimanju njihovog albuma ,,Kome verovati”.

1990

Dzibo odlazi u Njemacku i sa grupom V2 u Berlinu snima album ,,Out to lunch” ali ih napusta prije nego album izadje.Vraca se u Hrvatsku i pocinje solo karijeru pod imenom Gibonni. Jagode su malo aktivne u radu,Zele vise saradjuje i pravi muziku za druge,Nasko svira po kaficima Ceha pomaze Tifi na snimanju njegovog drugog solo albuma,, Samo ljubav postoji” a Toni radi u Sarajevskom Narodnom pozoristu. Prakticno ove godine grupa ,, Divlje jagode” prestaje da potoji.

1991

 Za sve druge grupa nepostoji osim za Zeleta koji nemisli tako.Kod njega su demo snimci koje je uradio sa Gibonni-jem i razmislja da te pjesme snimi.Opet mu se pridruzuju Ceha i Nasko i traze novog pjevaca.Upoznaju mladog pjevaca iz Rijeke Zanila Tataja Zaka koji je bio u grupi Jersey.Pripremaju album na engleskom. Kao i album ,,Wild strawberries” koji je izasao u Engleskoj,Njemackoj ,Holandiji i drugim drzavma i ovaj album zele objaviti i izdati samo za strano trziste.Na pripremi ovog albuma pomaze im klavijaturist Niksa Bratos a Gibonni pise neke texove.U toku polovine snimanja albuma pocinje rat u Hrvatskoj i to jos vise usporava rad na albumu.Jagode pakuju materijal na sigurno,stopiraju snimanje i cekaju na bolje dane da zavrse snimanje.Zak se vraca u Rijeku a ostali u Sarajevo.

1992

 U zemlji su sve veci nemiri.Jagode dobijaju poziv od Hrvatske televizije da ucestvuju na njihovom humanitarnom koncertu.Oni dolaze u Zagreb 31 marta. Odmah po dolasku u Zagreb pocinju nemiri u Bosni a onda i rat a Jagode ostaju u Hrvatskoj.Sve sto se tih dana desava oko Zeleta dovodi ga u tesku depresiju.Nezna nista o svojoj rodbini u Bihacu,saznaje da mu je poginula rodica kao i par starih prijatelja u Bosni,i Zele u takvom stanju ni sam nezna da li ce moci da nastavi bavljenjem muzikom.Nalazi se u teskom psihickom stanju i duze vrijeme ne uzima gitaru u ruke.Pred kraj te godine stvari se opet stabilizuju i vracaju u normalu. Jagode sviraju u zagrebackom SKUC-u na prvoj Metalmaniji a sa njima je na bini to vece Gibonni koji pjeva par stvari na engleskom sa novog albuma kojeg jos nisu objavili.Nasko odlazi u Svicarsku a Zele i Ceha rade muziku za djeciju tv seriju i tako sebi zaradjuju za egzistenciju.

1993

 Zele i Ceha odlaze u Njemacku u Stuttgard gdje dolazi i Nasko.Ekipa je ponovo na okupu.Sviraju razne humanitarne koncerte i prvi put se susrecu sa necim na sta nisu navikli.Publika koja nema pojma ko su oni,sjede u sali na stolicama kao na priredbi.Na tim koncertima u istim halama i u isti dan prije i posle njih sviraju narodnjaci sto se nikako nije uklapalo sa njima.Dobijaju poziv za 6 humanitarnih koncerata pod nazivom ,, Festival Stepinceve Katedrale” od toga 5 svirki u Njemackoj i jedna u Zagrebu.Sav prihod od tih koncerata je isao za Caritas a Jagode su u Zagrebu imali status specijalnog gosta.Tada u ljeto 93 najveci su sukobi izmedju armije BiH i HVO-a,i oni imaju tremu kako ce publika reagovati na njihiv nastup.Nije bilo potrebe za strahom, publika ih je srdacno docekala a Jagode su to vece izveli novu pjesmu ,,Ljubav moze sve “ koju je specijalno za tu priliku napisao Ismet Kurtovic i ta pjesma ce se naci na novom albumu koji je bio u pripremi.Tog ljeta uz pomoc Gojka Bjelca prave pjesmu ,, Sarajevo ti i ja “ i izbacuju kompilaciju sa tim imenom na kojoj se naslo jos 11 starih pjesama.Zele uz pomoc Ismeta i Fikreta Kurtovica ( iz grupe ,,Drugi nacin “ ) pravi pjemu ,, Mojoj dragoj BiH”.Bila je to domovinska pjesma koju su izvodili muzicari koji su bili van granica BiH. Album koji su Jagode pocele snimati 1991 god. Konacno je ugledao svjetlost dana.Kako nije mogao izaci vani kako je bilo planirano, zbog rata i svih problema, objavljen je u Hrvatskoj za Croatia Records a kako iz razno raznih razloga nije mogao biti potpisan imenom Divljih Jagoda Zele potpisuje album kao svoj solo a u principu je to album DIVLJIH JAGODA i nalazi se u njihovoj diskografiji uz ostale albume.Ime albuma je ,, Magic Love”,sviraju Zele,Nasko,Ceha i Niksa Bratos na klavijaturama.Pjeva Zak. Pjesmu ,,She is gone “ pjeva Emir Ceric Cera koji je ranije pjevao u Sarajevskoj grupi Kongres a malo je falilo da postane i pjevac Bijelog dugmeta prije nego je na to mjesto uletio Alen.Pjesmu ,, Cant stop” pjeva tada malo poznata Tina Rupcic iz zenske rock grupe Maxmett.Na albumu su se nasle jos dvije instrumentalne teme, naslovna ,,Magic love” i ,, Maida” koju je Zele posvetio svojoj rodici koja je poginula u ratu.Na albumu je muziku radio Zele a textove Zak i Gibonni.Pjesme Divljih Jagoda snimaju i drugi,te godine grupa Vatrogasci obradjuju pjesmu ,,Motori” u folk-dance stilu i mjenjaju ime pjesme u ,,Traktori”. Zenska grupa Maxmett sa kojom Zele saradjuje snimaju 3 pjesme Divljih Jagoda.To su ,,Motori” ,,Moja si “ koju oni prepravljaju u ,, Tvoja sam” i ,, Kako si topla i mila “ koja takodje ima drugaciji naziv i text a zove se ,, Ti bas ti”.

1994

 Pocetkom godine izlazi novi album ,, Labude kad rata ne bude “. Album je sniman u Njemackom gradu Gelsenkirchen-u , na njemu pjeva Ceha a u pjesmi ,, Na tvojim usnama” pjeva Toni.Tu je i hit ,,Sarajevo ti i ja” sa ranije kompilacije kao i ponovo snimljena stara balada sa prvog albuma ,, Mojoj ljubavi”. Naslovnu pjesmu albuma Zele je posvetio svojim prijateljima poginulim u ratu. Zadnja pjesma sa albuma ,, Da li si ikada mene voljela” je ustvari obrada pjesme ,, She is gone “ sa proslog albuma.Na albumu gostuju klavijaturisti Niksa Bratos i Enes Omercajic.Vecinu textova rade Fikret Kurtovic i Fahrudin Pecikoza.Jagode sviraju po citavoj Njemackoj , a u ljeto na par koncerata na otvorenom prostoru sa njima pjeva i Tifa. Jagode tog ljeta dolaze na odmor u Hrvatsku i prihvataju koncert u Zagrebu kao i par koncerata na Zadarskoj rivijeri.Posle toga Zele opet saradjuje sa Tonijem na njegovom novom solo albumu,pravi mu i svira naslovnu pjesmu,,Umoran sam zadnji put. Muzicka kuca Nimfa sound iz Njemacke pravi kompilaciju Divljih jagoda na 2cd-a pod nazivom ,,Antologija 1-2.”Na omotu cd-a se nasla ilustracija crteza najpoznatijih clanova grupe a kratki pogovor o Jagodama je napisao Dzevdet Tuzlic.Simpaticni crtez na omotu cd-a je uradio Anto Juric i Anto Grgic. U jesen je Zak opet u Jagodama i oni pocinju sa serijom koncerata po Evropi.Divlje jagode se polako vracaju na stare pozicije i opet su vrlo slusani u svim ex YU republikama. Beogradska grupa ,, Dza ili bu” na svom albumu,, Spremanje ribljeg gulasa zahteva visoku koncentraciju” obradjuje pjesmu ,,Motori”. Jagode sviraju na trecoj Metalmaniji u Remetincu uz Atomsko Skloniste i druge grupe.

1995  

Posle sviranja po evropskim gradovima sredinom godine grupu napusta dugogodisnji basista i pjevac Zlatan Cehic Ceha i priprema solo album a dolazi novi basista Sanjin Karic koji je ranije svirao u grupama Formula 4 ,Bijelo Dugme i Vatreni poljubac. Kompletna ekipa Divljih jagoda radi na novom Tifinom solo albumu,, Dani bez tebe”. Jagode pripremaju novi album i uporedo sviraju po evropi.

1996

 Pocetkom godine Ceha izdaje svoj solo album sa grupom 3X pod nazivom,, Zar se ljubav zove to “ gdje su se nasle neke stare pjesme koje je radio za Tifin drugi solo album iz 1990 god. Novi album Divljih jagoda ,,Sto vjekova” izlazi polovinom godine. Na albumu se naslo 10 pjesama od kojih je 4 odpjevao Zak, 4 Emir Ceric a pjesmu ,,Lejla “ su odpjevali u duetu Zak i Emir.Pjesma ,, Bihac 95 “ je bila instrumentalna a nosila je radni naslov ,, On the way” . Pjesma ,, Living in my dreams” je obrada pjesme ,,Sama si “ sa albuma Carobnjaci.Na albumu se opet nasla jedna stara pjesma sa prvog albuma i to ,, Zelim da te imam” .Drugu pjesmu na engleskom je napisao Gibonni a ona se zvala ,,On the road again” i zatvara album dok je naslovnu napisala Sanja Grgic.Pjesma koja otvara album je zestoka ,, Sta je to u tebi” i nju je napisao Dino Merlin.Klavijature na albumu su svirali Toni Lasin i Dario Grgic.U tom periodu Emir Ceric je vazio za rezervnog pjevaca iako sa njim nisu nastupali uzivo.

1997 

 Posle novog albuma iz grupe odlazi Sanjin Karic a u grupu stize mladi basista Dejan Oreskovic iz Slavonskog Broda.Stize i novi bubnjar iz Zagreba Thomas Balaz, tako da u jednom momentu jagode imaju dva bubnjara tako sto Nasko vise nije stalni bubnjar vec svira kad ima vremena i kad je Thomas zauzet.Posle 8 godina ponovo sviraju u Sarajevskoj Skenderiji gdje trijumfiraju pred publikom. Tada Zele izvodi ,,Turski mars “ u trajanju od 10 minuta sto je publiku jos vise zapalilo.Posle koncerta gostuju na BH tv-u u muzickoj emisiji ,,Pop Rock metropola” gdje uzivo izvode pjesme ,,Sarajevo ti i ja” i sa novog albuma pjesmu ,,Lejla” koju ovaj put pjeva samo Zak a prati ga simfoniski orkestar sa puhacima i gudacima.U toj emisiji kao gost sa njima je klavijaturist Josip Andric.Posle serije koncerata po SLO, HR, i BH slijedi pauza grupe i Zele tad radi muziku za ,,Ilahije i Kaside” pod nazivom ,, 3 hafiza” kao i dva albuma hriscanske glazbe sa sastavom ,,Glasnici nade”. Edicija Ilahija je objavljena u 9 zemalja.Beogradski novinar Petar Janjatovic u svojoj ROCK enciklopediji pise kratku biografiju Jagoda.

1998-1999

Ovih godina Jagode pretezno sviraju po Evropi i vrlo rijetko se pojavljuju u medijima i javnosti. Sviraju veliki koncert u Sarajevu na Dobrinji uz brojne BH i HR grupe u sklopu festivala ,,Bascarsiske noci” 12. jula 1999 god. Sviraju i turneju po SLO HR i BH kao i po vecim gradovima u Evropi.Na tim koncertima Zak cesto pjeva pjesmu ,,Cocaine” od Eric Claptona i J.J. Calla.Krajem 99te stize i vijest da je Zak napustio Jagode i da je na lijecenju od ovisnosti droge.Koliko je ovo tacno to samo znaju Zele i Zak.

2000-2001

 Posle duge neizvjesnosti da li Jagode uopste postoje dolazi vijest da Jagode imaju novog pjevaca a da je Zak jos uvijek sa njima.Zele po obicaju opet pise svira i komponuje za druge.Pise pjesmu za Fuada Backovica Deean-a ,,10 miliona ljubavi” sa kojom se Deen takmici za izbor BH pjesme za euroviziju, a kasnije radi i njegov prvi solo album.Zele ucestvuje u Sarajevskoj Skenderiji na Tifinom koncertu povodom njegove 20 godisnje karijere i tada svira neke pjesme Jagoda na akusticnoj gitari a pjesmu ,, Jedina moja “ horski pjeva cijela Skenderija.

2002

 Nova vijest: Jagode opet na koncertima! Pred nastup u Becu najavljeno je da ce Jagode na scenu izaci sa novim pjevacom.U velikom cudu pojavila se osoba koju na prvi pogled niko nije prepoznao.Bio je to ZAK! Na sceni se pojavio u papucama i suknji sa bradom,zolufima i obrijanom glavom na cenat i ofarbanom u plavo. Bio je to dobar ali zadnji koncert na kome je Zak pjevao. U jesen JAGODE se prvi put pojavljuju sa novim pjevacem.Bio je to Pero Galic koji je prije toga pjevao u Zupanjskoj grupi Opca Opasnost. Jagode su sa njim jos od 2000 te god. poceli na pripremi za novi album a to su sve do ove godine drzali u tajnosti a mislim sa namjerom da su iscekivali da se Zak opet vrati.

 2003

Jagode punom parom sviraju na brojnim koncertima sa novim pjevacem a sredinom godine konacno posle 7 godina izlazi dugo najavljivani novi album pod nazivom ,,Od neba do neba”.Album je sniman u poriodu od 2ooo- 2003 god. Sa pauzama.Na Albumu se nasao ponovo snimljeni stari hit ,, Motori” kao i ,,Ne zelis kraj “ u akusticnij zivoj verziji.Tu je jos jedna stara koju je Zele radio za Tifu,pjesma ,,Duge kise jesenje”koja je dobila nivi naziv ,,Kap po kap”.Najzesca pjesma je nostalgicna ,,Pisi mi” a najveci hit sa albuma je pjesma ,,Marija “ za koju je uradjen i video spot. To je obrada pjesme ,,Lady in black” grupe Uriah Heep. Ovu pjesmu je obradio I Alen na jednom svom solo albumu kao I grupa ,,Kraljevski apartman”. Uradjen je I novi video spot za pjesmu ,,Motori” kao I za ,,kap po kap”. Na albumu je opet gostovao Toni koji je odpjevao pjesmu ,,Ne krivi me “ za koju je text uradio Fikret Kurtovic.Thomas je bubnjao na motorima a na svim ostalim pjesmama bubnjeve je svirao Nasko.Na 6 pjesama klavijature je svirao nekada stari clan Samir Sestan Droga.Predivan omot je uradio Kelcec.

2004

Croatia Records objavljuje kompilaciju Divljih jagoda na 2 cd-a pod nazivom ,,The very best of- Let na drugi svijet” . Izdanje je imalo dupli omot i specijalni booklet sa raznim slikama i podatcima a kratku biografiju je napisao Goran Bakic.Prvi cd je sadrzavao udarne pjesme Jagoda sa bonus 3 pjesme sa prvog engleskog albuma a na drugom cd-u su balade sa novom verzijom pjesme ,,Krivo je more”. U ,,Prvom BH pop-rock lexikonu koji je objavio Amir Misotic iz Sarajeva nalazi se kratka biografija Jagoda. Grupa odlazi na turneju po Americi i Kanadi i sviraju 13 koncerata.Posle toga sviraju po ex YU gradovima i posle 15 godina sviraju u Beogradu a Zele gostuje u BG emisiji ,, Trezor” gdje najavljuje jos 5 koncerata po Srbiji.Jagode gostuju na TV- Hayat-u i izvode par starih kao i par novih pjesama uzivo.Sviraju i na Regati gdje im je gost Toni.

2005

Pocetkom godine cekaju vize za Ameriku i pripremaju se za novu turneju preko okeana.U iscekivanju viza grupu izenada napusta pjevac Pero i opet nastaju problemi. Da vec ugovorena turneja nebi propala Zele poziva Tonija da sa njima krene na turneju.Toni pristaje i posle puno godina opet postaje clan Jagoda.Posle priprema odlaze u Ameriku. Posto je na dan njihovog polaska AIR FRANCE strajkovala na prvi koncert stizu direkt iz aviona.Jagode sviraju 16 koncerata a u Chicagu sviraju zajedno sa grupom Parni valjak. Na koncerte su iz grada u grad uglavnom putovali avionom da bi ispostovali termine a jedan dio puta Toni je prosao sa autom u razgledanju ,,obecane zemlje”.Jagode po povratku sa uspjesne USA turneje nastavljaju svirati po ex YU gradovima,sviraju po raznim Biker-festovima a drze koncert i na cuvenoj Zajecarskoj gitarijadi.Zele i Toni gostuju na chat-setu.Odkazuju koncert u Bihacu zbog kise a za 15 dana uz brojnu publiku se vracaju u Bihac i drze obecan koncert.Sa njima opet svira basista Sanjin Karic. U novembru prave turneju u Australiji sa 6 velikih koncerata.Posle turneje sviraju u Svicarskoj. Krajem godine gostuju na Rumunskoj televiziji a za novogodisnju noc sviraju u Sarajevu na platou Skenderije uz mnoge brojne izvodjace.

2006

 Pocetkom godine Pero se opet vraca u grupu a dolazi i Ceha.Krecu u novoj postavi sa koncertima po HR i BH a onda opet sviraju po Evropi.U aprilu snimaju singl sa pjesmom ,, Piramida” Piramidu pjevaju zajedno Pero i Ceha a pjesmu je napisao Zele povodom otkrivanja bosanskih piramida u gradu Visoko kod Sarajeva..Sa jagodama zadnjih godina na bini se pojavljuje i svira mladic po imenu Igor Lipovaca koji svira akusticnu gitaru na dvanaestercu.U jesen izlazi multimedijalan box-set Divlih Jagoda sa svim albumima. Svi albumi sadrze orginale omote kao i novu likovnu opremu koju je uradio Kelcec. Svi cd-ovi su uradjeni u obliku vinila sto ovoj kolekciji daje posebnu car.Uradjena je kompletna digitalna masterizacija.U box – setu se nalazi i album ,, Magic love” kao i singl ,,Piramida”. Tu je jos i poklon poster i trzalica od Zeleta.Nazalost u kolekciji se nije nasao cd sa singl plocama,ali njegovu realizaciju ocekujemo uskoro. Jagode su u ovoj godini odradile puno koncerata a jedan od poznatih je i humanitarni koncert u Zagrebackom Domu sportova.U muzickom casopisu mega muzika izlazi intervju sa Zeletom kao i kratka biografija koju je napisao Goran Bakic jos na prosloj kompilaciji.

2007

 Pocetkom godine izlazi spot za pjesmu ,, Piramida”. Jagode trenutno sviraju i najavljuju uskoro novi album kao i novu Australisku turneju u maju ove godine. Pristupili su snimanju spota za staru pjesmu ,,Zvijezda sjevera”. Spot se snima na lokaciji Zagrebacke tvornice zeljeznih automobila Gredelj.Najavljen je i koncert na ljeto gdje ce Jagode svirati uz grupu Whitesneake.

 

GDJE SU I STA RADE STARI CLANOVI JAGODA

 

Alen i Tifa su na zajednickoj turneji sa Bebekom,Tifa sprema novi album a Alen izdaje biografiju pod nazivom ,,Moje doline sjecanja” gdje ce opisati vrijeme provedeno u Jagodama. Toni zivi u Karlovcu i radi u gradskom kazalistu a povremeno gostuje na koncertima Jagoda, a najavljen je kao gost na njihovih par koncerata koji Jagode sviraju po Evropi.Nasko zivi u Njemackoj i svira po klubovima sa grupom Potez. Zak je u Sloveniji i nastupa sa grupom Mery Rose.Basista Dejan radi sa Jagodama u studiju.Gibonni je trenutno jedan od najpopularnijih pjevaca u HR i zivi i dalje u Splitu.Orginalni bubnjar iz prve postave Jagoda Adonis Dokuzovic zivi u Zagrebu i urednik je muzickog casopisa Mega Muzika.Zoran Djidji Jankelic zivi u Holandiji i svira sa grupom Formula 4. Orginalni klavijaturist Jagoda Mustafa Ismailovski Muc je preminuo krajem 90tih.Stari bas gitarista Sefcet Hodza zivi u Sofiji i malo se bavi muzikom.O Emiru Cericu se zna da se bavi vaterpolom i da zivi negdje u Bosni.Sanjin Karic je u Bosni a skoro je svirao koncert sa Vatrenim Poljubcem u Beogradskom SKC-u ( studentski kulturni centar). Niksa Bratos i Dario Grgic su u HR i bave se produkcijom kao i Samir Sestan koji producira za BH pjevace. O Nihadu Jusufhodzicu,Vladimiru Podanom,Edinu Sehovicu,Toniju Lasinu,Enesu Omercajicu i Mladenu Krajniku se nista nezna ni gdje su ni sta rade. Trenutna postava DIVLJIH JAGODA je :

 SEAD ZELE LIPOVACA – gitare

 ZLATAN CEHIC CEHA – bas i vokal

PERO GALIC – VOKAL

THOMAS BALAZ- bubnjevi

 

 DIVLJE JAGODE – DANAS

 

Sumljam da ce se neki stari pjevac Jagoda vratiti da opet za stalno pjeva u Jagodama,pogotovo ne Alen sa kojim su obiljezili najuspjesnije godine karijere.Alen je i sam rekao kako sebe vise nevidi kao rokera a samo ponasanje na sceni,garderoba koju nosi i muziku kojom se bavi govori da je to tacno.Tifa koji je sjajan pjevac i za koga Zele tvrdi da je medju najboljim na Balkanu,danas vise nema glas koji je imao i vise nema sanse da ponovo isto dobro odpjeva pjesme koje je nekad pjevao u Jagodama.Toni vise nije mlad,rijetko nastupa uzivo posvetio se kazalistu i porodici i razmislja o mirovini(penziji).Jedino sto je moguce je da bi Zak mogao opet pjevati u Jagodama ako bi kojim slucajem Pero opet otisao. U zadnje dvije godine razni menageri pokusavaju sastaviti SVE bivse pjevace Divljih Jagoda za jedan mega koncert povodom jubileja 30 godina koji je ove godine.Svi su pristali na to ocekuje se konacna odluka koju ce donijeti ZELE. DIVLJE JAGODE su u svojoj karijeri odsvirali preko 2000 koncerata sirom ex YU i Europe. Svirali su u : Engleskoj,Njemackoj,Svajcarskoj,Svedskoj,Holandiji,Luxemburg u… svirali su dvije turneje u USA, jednu u Kanadi kao i jednu u Australiji. Mislim da ce Jagode uskoro osvojiti Japan i JuznuAmeriku. Zele se svih ovih godina sluzio raznim gitarama.Najvrjednija u kolekciji je ,,GIPSON LES PAUL” iz 1959 godine koja je jedno vrijeme bila u vlasnistvu cuvenog gitariste Jima Page-a.Ima ih samo 10 u Evropi i ona danas vrijedi oko 1oo.ooo dolara. Tu je i ,, FENDER STRATOCASTER” iz 1968 god. Kolekciju jos cine i akusticna gitara,,TAKAMINE” iz 1969 god. Kao i flamenco gitara ,,HERMANO”. Zele se koristi pojacalom ,, Mesa Boogie” uz zvucnu kutiju ,,Marshall”, zatim Harmonizerom ,, Eventide 3000” i pedalama ,,Whamy” i ,, Cry baby”. DIVLJE JAGODE su do danas prodali preko 4 miliona nosaca zvuka na LP-u SP-u MC-u i CD-ovima.

 ZA KRAJ price mozemo ZELETU pozeliti puno zdravlja i uspjeha u daljem radu, DIVLJIM JAGODAMA jos puno puno godina na sceni!

LONG LIVE ROCK n ROLL , LONG LIVE DIVLJE JAGODE !!!!!!!!!!!!!!!!!!

AUTOR:Edin Čaušević

hjavoric
Veleiji sam fan divljih jagoda i zato sam napravio ovaj blog.

23 komentara

  1. stvarno su dobri, mislim bili su dobri. ali izmedju redova citano, vidi se da je se u toj grupi svasta desavalo, vise se nije znalo ni ko sta treba da radi. misljenje, svi su htjeli da budu kao nesto malo vise popularni ili cak iskreno govoreci trazili su neke vece sume novaca. onda kad bi im ponestalo para i laknula im ponovo slava koju su izgubili ponovo bi se vratili grupi i poceli kao clan divljih jagoda nesto da rade. mogu samo da pohvalim vodju grupe, za mene najboljeg Zeleta, taj je jedini zelio i trudio se da nesto uradi za sve kao i za samog sebe. pozdrav za Zeleta!!!

  2. Procitao sam clanak o Lipovaci , nekoliko stvari su netacne .
    Godine 1975 voda grupe Novi Akordi , VJEKOSLAV POLDRUGAC-WOSSH uzima Lipovacu u grupu
    gdje i zajedno snimaju singl, i nastupaju sirom Yugoslavije .Nakon raspada grupe
    Lipovaca prelazi u BISERE.
    Poldrugac je vec preko dvadeset godina u Njemackoj i nastupa po Europi sa grupom
    WOSSH. STIL POWER BLACK METAL I MENADER JE U ONYX-MUSIC / NAJACI DISTRIBUTOR ZA
    ARABISE , AZIJATISE I ZEMLJE BIVSE RUSIJE PO PITANJU MUZICKIH PROIZVODA.

  3. svaka cast na tako dobro napisanoj biograviji o Jagodama. konacno mogu ljudi procijeniti ko su oni i ko je najvise doprinjeo kvaliteti ove grupe od njenog radanja. nadan se da shvatate ko. Ante Toni jankovic zajedno sa Zeletom. da nije bilo onako lijepog cistog i iztancanog glasa Tonija jankovica s kojim je samo toni mogao otpjevati one sve poznate ”prave balade”, nebi Divlje Jagode i balade Krivo je more i Jedina moja pako ostale vjecne. HVALA TONI. TI SI UVIJEK BIO I OSTo broj 1.

  4. Odlicna biografija Divljih Jagoda.Ovo je stvarno temeljno uradjeno tako da svaki pravi metalac u Jugoslaviji treba ovo imati.Divlje Jagode su dvaput svirali u Tutovom Velesu,sada se zovemo Veles i to na turnejama za albume ,,Motori,, i ,,Carobnjaci,,.Ova je grupa uvek bila odlicno primljena u Makedoniji,tako da se nadam da ce uskoro opet doci na turneju po Makedoniji.Moje je misljenje da su svi pevaci Divljih Jagoda bili odlicni,ali ipak mislim da je najbolji pevac bio Mladen Vojicic Tifa,a isto tako svidjaju mi se Zak i Alen,naravno i Toni.Na kraju bih istakao da je Jugoslavija imala najbolju Heavy Metal grupu sa prostora Istocne Evrope.Ovo je istina jer nijedna druga drzava iz socijalistickog bloka nije imala tako kvalitetne Heavy Metal grupe kao sto su bili:Divlje Jagode,Gordi,Pomaranca,Metro,a i nesto kasnije Osmi putnik,Legija,Karizma,Crna udovica,Doktor Steel.U svakom slucaju imamo se cime ponositi.Pozdrav vim pravim ljubiteljima ove muzike na prostoru bivse Jugoslavije.

  5. Samo zelim da se zahvalim na ovakvim informacijama,vezano za grupu i za meni najboljeg pjevaca u njoj t o je Zak.Informacija Vama jos ide ta da je pokojni Gojko Bjelac i gos.Kurotovic rodom iz Sanskog Mosta ,jer se to nikad ne kaze et ja cu vam reci:)).Ako jos sta znate za Zgiaj kako u kontakt stupiti s nijm bila bi Vam zahvalna ))) poz.

Komentariši